fredag, april 06, 2007

Integration, vad är det?

Efter att ha hört Roger Andersson (forskare på institutionen för urban och bostadsforskning) samt läst Nisha Besaras artikel om integrationspolitik i Frihet och borgarnas inlägg om integrationspolitiken på DN-debatt, så klarnar en bild av integration som något politiker tycker är väldigt viktigt men som man har lite förståele av. I debatten finns en bristande förståelse eller en medveten förenkling av begreppet integration. Integration handlar främst om invandrare som flyttar till betonghus i förorten och inte arbetar och hur man ska få bukt med att dessa människor vill isolera sig från resten av samhället.
Men integrationbegreppet innehåller många fler dimenaioner. Inegration kan gälla arbetsmarknaden, boendet och det civila samhället. Integarion handlar om olika grupper, olika etniciteter ( etniska svenskar inräknade), gamla och unga, fattiga och rika osv. Det finns en massa skiljelinjer mellan människor i vårt samhälle och att bara dra den mellan etniska och invandrade svenskar är en grov förenkling och att utpeka invandre som problemet bakom segregationen, rent rasistisk. Utsikterna för en integrationspolitik som vågar förstå och kompelxititen i integrationsproblematiken ser inte ljus ut med borgarna vid rodret. På DN-debatt la Nyamko Sabuni, Lars Lejonborg och Tobias Billström fram det förslag som skulle vara satsningarna på integrationen. Klart är att invandrare är problemet, "Ett huvudmål för den nya politiken är att bryta den passivitet som för många nyanlända präglar de första månaderna och åren i Sverige. Sysslolösheten lägger grund för utanförskap och bidragsberoende".

Bilden av människor som kommer till Sverige för att bygga upp en ny tillvaro är att det är passiva, syssloslösa och bidragsberoende. Det är intte bara en obehaglig människoyn som här avslöjas utan även en total brist på förståelse för innebörden av integrationsbegreppet. Integrationspolitik handlar om att på olika sätt skapa ett sammanhållande kitt i samhället, inte att misstänkliggöra och peka ut vissa i behov av integration medan andra inte är det.

Jag efterlyser en idédebatt om integrationen, och den här gången på allvar. Det måste bli ett slut på misstolkningar, vanföreställningar och missbruk av begreppet. Här bör och kan vi socialdemokrater vara i framkant. Vi måste tydligt formulera vad vi menar med integration och vilka mål vi har för den samt utforma strategier anpassade efter frågans komplexitet. Jag vet att vi i Laboremus som en del av arbetarrörelsen kan göra detta, så lets do it!

1 kommentar:

Anonym sa...

Word up, Signhild.
/A